Αρχική: Blog: Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας: Απαντήσεις σε 10 Συχνές Ερωτήσεις
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Blog
ΜΟΙΡΑΣΟΥ
 
- 14 Ιουλ 2021 -

Προγράμματα Ασφάλισης Υγείας: Απαντήσεις σε 10 Συχνές Ερωτήσεις

Κάνοντας έρευνα για την καλύτερη ασφάλεια υγείας είναι λογικό να προκύπτουν ερωτήματα. Βρες απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις και μάθε πώς μπορείς να αποκτήσεις το κατάλληλο πρόγραμμα για τη δική σου υγεία.

Ήξερες ότι το κόστος υγείας στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση («Προφίλ Υγείας 2019»); Παρόλα αυτά, συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες λανθασμένες αντιλήψεις σε σχέση με την ιδιωτική ασφάλεια υγείας, όπως για παράδειγμα, ότι είναι ακριβή, ότι δεν είναι απαραίτητη εάν έχεις κοινωνικό ταμείο, ακόμα κι ότι δεν χρειάζεται εάν είσαι νέος και υγιής. Αυτό συμβαίνει ίσως γιατί πολλοί δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί η ιδιωτική ασφάλεια υγείας και πώς να την επιλέξουν σωστά. Οι παρακάτω ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους θα σε βοηθήσουν να λύσεις τυχόν απορίες, να απομυθοποιήσεις κάποιους μύθους για τα προγράμματα υγείας και να βρεις εκείνο που σου ταιριάζει.

1. Τι προσφέρει ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας;

Ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα υγείας σου δίνει τη δυνατότητα να φροντίσεις για την υγεία σου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αποκτάς πρόσβαση σε κορυφαία ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα και σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, με μικρή ή μηδενική συμμετοχή. Δηλαδή, αναλόγως το συμβόλαιό σου, ένα μέρος ή συνολικά το ποσό μιας νοσηλείας μπορεί να καλυφθεί από την ασφαλιστική. Τα προγράμματα υγείας της Groupama σου προσφέρουν και μια σειρά από καλύψεις για κάθε ανάγκη.

Ακόμα κι αν έχεις δημόσια ασφάλιση (κοινωνικό ταμείο), μια ιδιωτική ασφάλεια υγείας είναι πάντοτε χρήσιμη και λειτουργεί συνδυαστικά, ιδιαίτερα όταν θέλεις να αποφύγεις τις μεγάλες αναμονές, τη γραφειοκρατία και την ταλαιπωρία.

2. Οι διαγνωστικές εξετάσεις καλύπτονται;

Σε ορισμένες περιπτώσεις ένα νοσοκομειακό πρόγραμμα μπορεί να καλύψει μία σειρά εξετάσεων που σχετίζονται με κάποιο πρόβλημα υγείας. Για πιο ολοκληρωμένη κάλυψη, και για να μην αμελείς ποτέ τις διαγνωστικές σου εξετάσεις, μπορείς να επιλέξεις να αποκτήσεις και ένα πρόγραμμα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης. Έτσι έχεις στη διάθεσή σου (εσύ ή και η οικογένειά σου) ένα εύρος προνομίων, όπως δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις, επισκέψεις σε γιατρούς και δωρεάν μοριακό τεστ ανίχνευσης του Covid-19. Ενημερώσου για τα προγράμματα εξωνοσοκομειακής περίθαλψης και πόσο κοστίζουν εδώ.

3. Τα συμβόλαια υγείας καλύπτουν περιπτώσεις πανδημίας, όπως η Covid-19;

Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας της Groupama Ασφαλιστικής κάλυπταν από πάντα τις περιπτώσεις πανδημίας, άρα καλύπτουν και τον κορωνοϊό. Οι όροι των συμβολαίων ισχύουν κανονικά και καλύπτουν έξοδα νοσηλείας ή εξετάσεων του ασφαλισμένου.


4. Τι δεν καλύπτει ένα ασφαλιστήριο υγείας;

Εξαρτάται από την κάθε εταιρεία. Τα προγράμματα υγείας της Groupama δεν καλύπτουν μόνο τις παρακάτω κοινές περιπτώσεις:

  • Σωματικές βλάβες ή ασθένειες και οι επιπλοκές αυτών, που υπήρχαν πριν από την έναρξη της ασφάλισης
  • Χρήση ναρκωτικών ή παραισθησιογόνων ουσιών
  • Απόπειρα αυτοκτονίας
  • Συμμετοχή και εκπαίδευση σε επικίνδυνα σπορ ή χόμπι

 

5. Τι είναι η «απαλλαγή»;

Αυτός ο όρος υπάρχει σχεδόν σε κάθε ασφαλιστήριο υγείας και αφορά το ποσό το οποίο θα συμφωνήσεις ότι θα καλύψεις σε περίπτωση νοσηλείας. Για να αποφασίσεις εάν σε συμφέρει να επιλέξεις μεταξύ ενός ποσού ή μηδενικής απαλλαγής, σκέψου εάν έχεις διαθέσιμο αυτό το ποσό. Επιπλέον, λάβε υπόψη σου αν έχεις ομαδική ασφάλιση μέσω της δουλειάς σου ή και δημόσια ασφάλιση. Πάντως, με τη μηδενική απαλλαγή δεν θα χρειάζεται να κάνεις υπολογισμούς ή να πειράξεις τα χρήματα που έχεις στην άκρη σε περίπτωση νοσηλείας, γιατί θα καλύψει το συνολικό ποσό των εξόδων η ασφαλιστική (ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου).


6. Τι είναι το ποσοστό κάλυψης;

Ακόμα ένας σημαντικός όρος είναι το ποσοστό κάλυψης, δηλαδή το ποσοστό των εξόδων που θα καλύψει η ασφαλιστική ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου. Για παράδειγμα, αν τα έξοδα μετά από μία νοσηλεία είναι 10.000€ και στο συμβόλαιό σου έχεις κάλυψη 100% με απαλλαγή 4.000€, τότε εσύ θα καλύψεις το ποσό της απαλλαγής και το υπόλοιπο (δηλαδή 6.000€) θα καλυφθεί από την ασφαλιστική.

Επομένως, το ποσοστό κάλυψης είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για την επιλογή συμβολαίου. Τα προγράμματα υγείας «Santé» προσφέρουν 100% κάλυψη εντός Ελλάδας και έως 100% στο εξωτερικό.

 

7. Μέχρι ποια ηλικία μπορώ να ασφαλιστώ;


Υπάρχει μία λανθασμένη αντίληψη σχετικά με την ηλικία και την ασφάλεια υγείας. Δεν είναι λίγοι όσοι πιστεύουν ότι αυτός ο κλάδος ασφάλισης αφορά μόνο τη μέση ηλικία (45-64). Η αλήθεια είναι όμως ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού μπορεί κανείς να ασφαλιστεί από 30 ημερών έως και 70 ετών, αναλόγως το πρόγραμμα.


8. Πόσο κοστίζει ένα πρόγραμμα υγείας;

Το κόστος ενός προγράμματος υγείας καθορίζεται από τις καλύψεις που παρέχει (νοσοκομειακό ή και κάλυψη για διαγνωστικές εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς), αλλά και από παράγοντες όπως το εάν έχεις ενεργό κοινωνικό ταμείο ασφάλισης, το ποσό της απαλλαγής και άλλα.

Σε γενικές γραμμές, τα σύγχρονα προγράμματα υγείας, όπως τα προγράμματα υγείας «Santé», σου παρέχουν ευέλικτες και οικονομικές προτάσεις για νοσοκομειακή περίθαλψη με δυνατότητα προσαρμογής στις δικές σου ανάγκες για την υγεία. Πάρε προσφορά εδώ.


9. Ποια είναι η διαδικασία αποζημίωσης;

Η διαδικασία αποζημίωσης διαφέρει ανάλογα με την εταιρεία ή το πρόγραμμα. Τα προγράμματα υγείας «Santé» προσφέρουν κάλυψη από το πρώτο ευρώ και απευθείας πληρωμή του νοσοκομείου (σε συμβεβλημένα νοσοκομεία), ανάλογα με τους όρους του συμβολαίου σου. Εάν η νοσηλεία πραγματοποιηθεί σε νοσοκομείο με το οποίο δεν συνεργάζεται η Groupama, τότε θα χρειαστεί να ακολουθήσεις τη διαδικασία αποζημίωσης που θα σου ζητηθεί.

Σε περίπτωση που χρειαστεί να πραγματοποιήσεις διαγνωστικές εξετάσεις ή να κάνεις χρήση των εξωνοσοκομειακών παροχών του συμβολαίου σου σε συνεργαζόμενα διαγνωστικά κέντρα πάλι τα έξοδα καλύπτονται απευθείας.

10. Ισχύει κάποια έκπτωση εάν ασφαλιστεί όλη η οικογένεια;

Ξέρουμε πόσο σημαντικό είναι για σένα να προσφέρεις στην οικογένειά σου το δώρο της υγείας και της ασφάλειας. Γι’ αυτό προσφέρουμε έως 20% έκπτωση στα οικογενειακά πακέτα. Ζήτα να ενημερωθείς σχετικά με το οικονομικό τιμολόγιο που ισχύει για τα προγράμματα υγείας «Santé», σε περίπτωση οικογενειακής ασφάλισης.

 

 

Πηγή: https://blog.groupama.gr