Αρχική: Blog: Τα έχετε διαβάσει;
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Blog
ΜΟΙΡΑΣΟΥ
 
- 13 Νοε 2020 -

Τα έχετε διαβάσει;

«To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου.» είχε πει ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου και δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου μαζί του. Γι’ αυτό και θα σας προτείνουμε 3 από τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και τα θεωρούμε αρκετά εποικοδομητικά!

Το πρώτο βιβλίο είναι το «Μια έντιμη ματιά στην ανεντιμότητα - Πως λέμε ψέματα σε όλους και κυρίως στον εαυτό μας.».

Από το να αντιγράφουμε στο σχολείο και να φοράμε "μαϊμούδες" μέχρι το να σβήνουμε κλήσεις της τροχαίας και να κλέβουμε την εφορία, και από τα τερτίπια των φαρμακευτικών εταιρειών μέχρι τα διεθνή οικονομικά σκάνδαλα, η ανεντιμότητα βρίσκεται παντού και κανείς δεν είναι άτρωτος.
Ο καθηγητής ψυχολογίας και συμπεριφορικών οικονομικών Νταν Αριέλι εξετάζει τις αντικρουόμενες και παράλογες δυνάμεις που μας ωθούν στην εξαπάτηση ή μας κρατούν έντιμους. Διερευνά την ανήθικη συμπεριφορά σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, σε τομείς όπως η πολιτική, οι επιχειρήσεις, η ιατρική κ.ά. Με πρωτότυπα, εκπληκτικά πειράματα, ανιχνεύει το πώς η ανεντιμότητα μας επηρεάζει, πώς εμπλεκόμαστε όλοι, ακόμα κι όταν θεωρούμε, ο καθένας για τον εαυτό του, ότι είμαστε έντιμοι.
Τα ρηξικέλευθα ευρήματα των ερευνών του προκαλούν τα στερεότυπα και τις παγιωμένες αντιλήψεις μας

Ένα τολμηρό βιβλίο που θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τον εαυτό μας, τις πράξεις μας και τους άλλους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Νταν Αριέλι είναι ένας λαμπρός ερευνητής, ένας συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις των New York Times, ομιλητής TED και μάλιστα θεωρείται ένας σύγχρονος ροκ σταρ μεταξύ επιχειρηματιών, σχεδιαστών προϊόντων και οικονομολόγων.

Γιατί άραγε πράττουμε όπως πράττουμε; Γιατί τα θαλασσώνουμε όταν είμαστε κουρασμένοι; Γιατί οι "μαϊμούδες" μας κάνουν πιο ανέντιμους;

Ο Νταν Αριέλι πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του αναζητώντας τους λόγους που κάνουν καθημερινούς ανθρώπους να ενεργούν ανέντιμα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μάλιστα, σε μια πολύ γνωστή μελέτη, αυτός και η ομάδα ερευνητών του κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την εξαπάτηση, ανακαλύπτοντας ότι η εισαγωγή ηθικών ενδείξεων καθίσταται ικανή να επηρεάσει τον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Τα συμπεριφορικά οικονομικά είναι ένας σχετικά νέος κλάδος που μελετά τους ψυχολογικούς, γνωστικούς, κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που μας οδηγούν να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Η συγκεκριμένη επιστήμη αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από την επιλογή π.χ. ενός διατροφικού μοντέλου έως την εξοικονόμηση χρημάτων και την εξαπάτηση φορολογικών ή ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Ο Νταν πέρασε τα τελευταία χρόνια ερευνώντας την «ανεντιμότητα». Το βιβλίο του μάλιστα έγινε και ταινία μεγάλου μήκους, το τρέιλερ της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=u-dWRVS-vVg&feature=youtu.be

Οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται πολύ καλά ή πολύ κακά ανάλογα με το περιβάλλον και ο Νταν Αριέλι έχει χαρτογραφήσει αυτό το πλαίσιο όπως ποτέ άλλοτε. Στο παραπάνω βίντεο, δείχνει πώς ένα ‘τσίμπημα’ σε μια διαδικασία εξαλείφει την ανεντιμότητα, ενώ ένα άλλο φαινομενικά ασήμαντο ‘τσίμπημα’ το διπλασιάζει.

Θα μπορούσε άραγε ένα βιβλίο να μας βοηθήσει  να καταλάβουμε γιατί κάνουμε τα παράλογα πράγματα που ίσως κάποια φορά κάνουμε;

Η συνέχεια είναι μέσα στο «Μια έντιμη ματιά στην ανεντιμότητα».

Το δεύτερο βιβλίο  « Η βιολογία της πεποίθησης - απελευθερώνοντας τη δύναμη της συνείδησης, της ύλης και των θαυμάτων », θα αλλάξει για πάντα το πως βλέπετε τον τρόπο σκέψης σας. Εκπληκτικές νέες επιστημονικές ανακαλύψεις για τα βιοχημικά αποτελέσματα της λειτουργίας του εγκεφάλου δείχνουν πως όλα τα κύτταρα του σώματός μας επηρεάζονται από τις σκέψεις μας. Ο συγγραφέας, γνωστός κυτταροβιολόγος Dr. Bruce Lipton, πρώην καθηγητής της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου του Ουισκόνσιν και ερευνητής της Πανεπιστημιακή Σχολής του Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, περιγράφει με χιούμορ και απλά καθημερινά παραδείγματα αλλά πάντα με ακρίβεια ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο η νέα επιστήμη της Επιγενετικής συμβάλει στην κατανόηση της σύνδεσης μεταξύ πνεύματος και ύλης και τα σημαντικά αποτελέσματα που έχει στην προσωπική μας ζωή αλλά και τη συλλογική ζωή του είδους μας. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι τα γονίδια στην πραγματικότητα δεν ελέγχουν τη συμπεριφορά μας, αντ' αυτού, τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται από επιρροές έξω από το κύτταρο. Αυτές οι επιρροές είναι οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις μας. Δείχνει ότι οι πεποιθήσεις μας, αληθινές ή ψευδείς, θετικές ή αρνητικές, επηρεάζουν τη γενετική δραστηριότητα και στην πραγματικότητα αλλάζουν τον γενετικό μας κώδικα. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο έργο του Δρ Lipton, το οποίο αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στις Νέες Επιστήμες, δείχνει πως μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε τη συνείδησή μας για να δημιουργήσουμε υγιείς πεποιθήσεις και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια θετική επίδραση στο σώμα μας και τη ζωή μας.

Ο Δρ Λίπτον ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα ως βιολόγος κυττάρων. Η έρευνα του για τη μυϊκή δυστροφία - μελέτες που χρησιμοποιούν κλωνοποιημένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα - επικεντρώθηκαν στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τη συμπεριφορά των κυττάρων. Μια πειραματική τεχνική μεταμόσχευσης ιστών που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Λίπτον και τον συνάδελφό του Dr. Ed Schultz και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως μια νέα μορφή ανθρώπινης γενετικής μηχανικής.

Ο Δρ Λίπτον εφαρμόζει τα ευρήματα της έρευνάς του σχετικά με τον τρόπο που ο νους ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες στην καθημερινή του ζωή και έχει δηλώσει ότι αθροιστικά η ποιότητα της ζωής του έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τι λέτε;

Το τρίτο βιβλίο της καραντίνας και όχι μόνο έρχεται από τον συγγραφέα του best-seller των New York Times « Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα - ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να ξεφορτωθείς τις κακές σου συνήθειες και να αποκτήσεις νέες που θα σε απογειώσουν », Τζέιμς Κλίαρ.

Όποιοι κι αν είναι οι στόχοι μας, το βιβλίο αυτό μας αποκαλύπτει σίγουρες μεθόδους που θα μας απογειώσουν! Παραθέτοντας έγκυρα πορίσματα της βιολογίας, της ψυχολογίας και της νευροεπιστήμης, ο Τζέιμς Κλίαρ, ένας από τους διεθνώς κορυφαίους ειδικούς, μας μαθαίνει με ακρίβεια τις κατάλληλες στρατηγικές για να αποκτήσουμε καλές συνήθειες, να ξεφορτωθούμε τις κακές και να κυριαρχούμε στη συμπεριφορά μας, ώστε να οδηγηθούμε σε αξιοθαύμαστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, στις σελίδες του βιβλίου ξεδιπλώνονται αληθινές ιστορίες που θα μας εμπνεύσουν: "Χρυσοί Ολυμπιονίκες", βραβευμένοι καλλιτέχνες, κορυφαία στελέχη επιχειρήσεων, γιατροί που έσωσαν ζωές και διάσημοι κωμικοί, που όλοι ακολούθησαν τη στρατηγική των μικρών βημάτων για να διακριθούν στον τομέα τους και να κατακτήσουν την κορυφή.

Είτε είστε μια ομάδα που ονειρεύεται να πάρει το πρωτάθλημα, μια επιχείρηση που θέλει να κατακτήσει την αγορά, ένας επαγγελματίας πωλητής ή στέλεχος επιχειρήσεων, είτε απλώς ένα άτομο που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα, να χάσει βάρος, να μειώσει το άγχος του ή να επιτύχει οποιονδήποτε άλλον στόχο, το επαναστατικό αυτό βιβλίο θα αλλάξει κυριολεκτικά τον τρόπο που αντιλαμβάνεστε την πρόοδο και την επιτυχία. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Αυτό το βιβλίο θα μας μάθει πως να  δημιουργήσουμε ένα σύστημα για να βελτιώσουμε το 1% κάθε μέρα, να σπάσουμε τις κακές συνήθειες και να προσκολλήσουμε στις καλές αποφεύγοντας κοινά λάθη. Θα μας δείξει τρόπους για να ξεπεράσουμε την έλλειψη κινήτρων και να πιστέψουμε στον εαυτό μας, αλλάζοντας μικρά καθημερινά πράγματα. Το σημαντικότερο δε από όλα είναι ότι το  "Atomic Habits" αποτελεί ένα έμπρακτο οδηγό αυτοβελτίωσης μεταφράζοντας σύνθετα ζητήματα σε απλές συμπεριφορές που μπορούν να γίνουν εύκολα εφαρμόσιμες μέσα από καθημερινές συνήθειες.

Μέσα από αληθινές ιστορίες βραβευμένων καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και σταρς τονίζει τη σημασία επαναπροσδιορισμού των συνηθειών μας με τελικό στόχο την επιτυχία. Είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ομάδας ή οργανισμού, το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αλλαγή συστημάτων.

Δείτε τον Τζέιμς Κλίαρ να μιλά εδώ για τον καταλυτικό ρόλο των συνηθειών στον τομέα της αυτοβελτίωσης: https://youtu.be/i1Xm_MA2NwA