Αρχική: Blog: Τα έχετε διαβάσει;
 
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΛΟΓΟ
Blog
ΜΟΙΡΑΣΟΥ
 
- 13 Νοε 2020 -

Τα έχετε διαβάσει;

«To διάβασμα είναι ένας άλλος τρόπος να είσαι κάπου.» είχε πει ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου και δεν θα διαφωνήσουμε καθόλου μαζί του. Γι’ αυτό και θα σας προτείνουμε 3 από τα βιβλία που έχουμε στη βιβλιοθήκη μας και τα θεωρούμε αρκετά εποικοδομητικά!

Το πρώτο βιβλίο είναι το «Μια έντιμη ματιά στην ανεντιμότητα - Πως λέμε ψέματα σε όλους και κυρίως στον εαυτό μας.».

Ο Νταν Αριέλι είναι ένας λαμπρός ερευνητής, ένας συγγραφέας με τις καλύτερες πωλήσεις των New York Times, ομιλητής TED και μάλιστα θεωρείται ένας σύγχρονος ροκ σταρ μεταξύ επιχειρηματιών, σχεδιαστών προϊόντων και οικονομολόγων.

Γιατί άραγε πράττουμε όπως πράττουμε; Γιατί τα θαλασσώνουμε όταν είμαστε κουρασμένοι; Γιατί οι "μαϊμούδες" μας κάνουν πιο ανέντιμους;

Ο Νταν Αριέλι πέρασε ένα μεγάλο μέρος της ζωής του αναζητώντας τους λόγους που κάνουν καθημερινούς ανθρώπους να ενεργούν ανέντιμα σε συγκεκριμένες καταστάσεις. Μάλιστα, σε μια πολύ γνωστή μελέτη, αυτός και η ομάδα ερευνητών του κατάφεραν να μειώσουν σημαντικά την εξαπάτηση, ανακαλύπτοντας ότι η εισαγωγή ηθικών ενδείξεων καθίσταται ικανή να επηρεάσει τον τρόπο συμπεριφοράς μας.

Τα συμπεριφορικά οικονομικά είναι ένας σχετικά νέος κλάδος που μελετά τους ψυχολογικούς, γνωστικούς, κοινωνικούς και συναισθηματικούς παράγοντες που μας οδηγούν να παίρνουμε συγκεκριμένες αποφάσεις. Η συγκεκριμένη επιστήμη αγγίζει κάθε πτυχή της ζωής μας, από την επιλογή π.χ. ενός διατροφικού μοντέλου έως την εξοικονόμηση χρημάτων και την εξαπάτηση φορολογικών ή ασφαλιστικών απαιτήσεων.

Ο Νταν πέρασε τα τελευταία χρόνια ερευνώντας την «ανεντιμότητα». Το βιβλίο του μάλιστα έγινε και ταινία μεγάλου μήκους, το τρέιλερ της οποίας μπορείτε να δείτε εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=u-dWRVS-vVg&feature=youtu.be

Οι άνθρωποι μπορούν να συμπεριφέρονται πολύ καλά ή πολύ κακά ανάλογα με το περιβάλλον και ο Νταν Αριέλι έχει χαρτογραφήσει αυτό το πλαίσιο όπως ποτέ άλλοτε. Στο παραπάνω βίντεο, δείχνει πώς ένα ‘τσίμπημα’ σε μια διαδικασία εξαλείφει την ανεντιμότητα, ενώ ένα άλλο φαινομενικά ασήμαντο ‘τσίμπημα’ το διπλασιάζει.

Θα μπορούσε άραγε ένα βιβλίο να μας βοηθήσει  να καταλάβουμε γιατί κάνουμε τα παράλογα πράγματα που ίσως κάποια φορά κάνουμε;

Η συνέχεια είναι μέσα στο «Μια έντιμη ματιά στην ανεντιμότητα».

Το δεύτερο βιβλίο  « Η βιολογία της πεποίθησης - απελευθερώνοντας τη δύναμη της συνείδησης, της ύλης και των θαυμάτων », θα αλλάξει για πάντα το πως βλέπετε τον τρόπο σκέψης σας.

Ο συγγραφέας αποκαλύπτει ότι τα γονίδια στην πραγματικότητα δεν ελέγχουν τη συμπεριφορά μας, αντ' αυτού, τα γονίδια ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται από επιρροές έξω από το κύτταρο. Αυτές οι επιρροές είναι οι αντιλήψεις και οι πεποιθήσεις μας. Δείχνει ότι οι πεποιθήσεις μας, αληθινές ή ψευδείς, θετικές ή αρνητικές, επηρεάζουν τη γενετική δραστηριότητα και στην πραγματικότητα αλλάζουν τον γενετικό μας κώδικα. Το εξαιρετικά ελπιδοφόρο έργο του Δρ Lipton, το οποίο αναγνωρίζεται ως μία από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις στις Νέες Επιστήμες, δείχνει πως μπορούμε να επανεκπαιδεύσουμε τη συνείδησή μας για να δημιουργήσουμε υγιείς πεποιθήσεις και με αυτόν τον τρόπο να δημιουργήσουμε μια θετική επίδραση στο σώμα μας και τη ζωή μας.

Ο Δρ Λίπτον ξεκίνησε την επιστημονική του καριέρα ως βιολόγος κυττάρων. Η έρευνα του για τη μυϊκή δυστροφία - μελέτες που χρησιμοποιούν κλωνοποιημένα ανθρώπινα βλαστικά κύτταρα - επικεντρώθηκαν στους μοριακούς μηχανισμούς που ελέγχουν τη συμπεριφορά των κυττάρων. Μια πειραματική τεχνική μεταμόσχευσης ιστών που αναπτύχθηκε από τον Δρ. Λίπτον και τον συνάδελφό του Dr. Ed Schultz και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science χρησιμοποιήθηκε στη συνέχεια ως μια νέα μορφή ανθρώπινης γενετικής μηχανικής.

Ο Δρ Λίπτον εφαρμόζει τα ευρήματα της έρευνάς του σχετικά με τον τρόπο που ο νους ελέγχει τις σωματικές λειτουργίες στην καθημερινή του ζωή και έχει δηλώσει ότι αθροιστικά η ποιότητα της ζωής του έχει βελτιωθεί σημαντικά. Τι λέτε;

Το τρίτο βιβλίο της καραντίνας και όχι μόνο έρχεται από τον συγγραφέα του best-seller των New York Times « Ένα τίποτα μπορεί να αλλάξει τα πάντα - ένας εύκολος και σίγουρος τρόπος για να ξεφορτωθείς τις κακές σου συνήθειες και να αποκτήσεις νέες που θα σε απογειώσουν », Τζέιμς Κλίαρ.

Αυτό το βιβλίο θα μας μάθει πως να  δημιουργήσουμε ένα σύστημα για να βελτιώσουμε το 1% κάθε μέρα, να αποδεσμευτούμε από τις κακές συνήθειες και να προσκολλήσουμε στις καλές. Θα μας δείξει τρόπους για να νικήσουμε την έλλειψη κινήτρων και να πιστέψουμε στον εαυτό μας, αλλάζοντας μικρά καθημερινά πράγματα. Το σημαντικότερο δε από όλα είναι ότι το  "Atomic Habits" αποτελεί ένα έμπρακτο οδηγό αυτοβελτίωσης μεταφράζοντας σύνθετα ζητήματα σε απλές συμπεριφορές που μπορούν να γίνουν εύκολα εφαρμόσιμες μέσα από καθημερινές συνήθειες.

Μέσα από αληθινές ιστορίες βραβευμένων καλλιτεχνών, επιχειρηματιών και διασήμων τονίζει τη σημασία επαναπροσδιορισμού των συνηθειών μας με απώτερο στόχο την επιτυχία. Είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε επίπεδο ομάδας ή ολόκληρου οργανισμού, το βιβλίο αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την αλλαγή συστημάτων.

Δείτε τον Τζέιμς Κλίαρ να μιλά εδώ για τον καταλυτικό ρόλο των συνηθειών στον τομέα της αυτοβελτίωσης: https://youtu.be/i1Xm_MA2NwA